Kéményseprő ipari szolgáltatásaink

Kéményseprés

Kéményseprés cégeknél és családi házaknál, ahova vállalkozás van bejelentve

A kéményseprőipari tevékenységet a lakosság részére és a társasházaknál a katasztrófavédelem látja el. A cégeknél és az olyan családi házaknál, ahova cég, vállalkozás telephely, székhely, vagy fióktelep van bejelentve a 2015. évi CXXI törvény alapján kéményseprőipari szolgáltató látja el a kémények ellenőrzését, tisztítását és műszaki vizsgálatát. A bejegyzés helyrajzi számra történik, így minden égéstermék-elvezetőre vonatkozik, ami az adott helyrajzi számon megtalálható. A feladat végzés térítésköteles. Ezen ingatlanoknál a kéményseprés kötelező. A megrendelés a tulajdonos, vagy a használó kötelezettsége.

Kéménytűz megelőzés

A kémény, tüzelőberendezés és környezetének ellenőrzése, karbantartása kulcsfontosságú a kéménytűz megelőzésénél.

A kéménytüzek kialakulásáért legtöbb esetben a kémény járatában lerakódott égéstermék és kátrány réteg a felelős. Ezek eltávolítása nem mindig lehetséges kéményseprőipari szerszámmal. Láncos gépi tisztítással eltávolítható a lerakódott kátrány.

Kéménytűz minta képKéménytűz minta képKéménytűz minta kép

A kéménytüzek két típusát lehet megkülönböztetni:

1. koromégés
2. kátránylerakódás égése

Koromégés során a kéményben lerakódott korom(por) ég el. A folyamat nem olyan veszélyes, mindössze pár percig tart, és a kicsapódott szilárd égéstermék (elemi szén) gyullad meg.

Kátrányégésről beszélhetünk, ha a porkorom, és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez egy meglehetősen veszélyes folyamat, mivel magas az égő anyag égéshője, a hőmérséklet a 800-1.300 0C-ot is elérheti, az égés pedig 1-15 órán át tarthat, attól függően, hogy a lerakódott anyag milyen mennyiségű.

Mitől keletkezik kátrány?

1. Vizes nyers fától, amelynek 20 % feletti a relatív víztartalma.
2. Ha a tüzelés során kevés a levegő, a füstgáz hőmérséklete 74 0C alá csökken, a benne lévő vízpára kicsapódik, ami akár a lángtérben is bekövetkezhet.
3. Túlméretezett tüzelőberendezés esetén, amikor alacsony hőmérsékletű vízkörre nagy teljesítményű kazánt kötnek.
4. Hőfokszabályozós kazánok helytelen kialakítása során, ha a kazán automatikusan 60 0C-nál lezárja a levegőt, a visszatérő víz pedig lehűti a füstgázt.

A kéménytüzet úgy előzhetjük meg, ha a fenti problémákat kiküszöböljük.

Az, hogy az adott helyen valóban kéménytűz volt-e, a kémény aljánál, azaz a koromzsáknál is megvizsgálható. Ha az ide lehullott korom habos, kézzel összemorzsolható, és jellegzetes, ammóniára hasonlító szagú, akkor egészen biztosan kátrány égett.

Enyhébb (+ 5-10 0C-os) időjárás esetén, amikor fojtottan tüzelünk, a kátrány akár 1-10 nap alatt is lerakódhat a kéményre, majd az első hidegnél – mikor jól megrakjuk a tüzet – egy aprócska szikra is elegendő ahhoz, hogy a kátrány begyulladjon. Ezt még a rendszeres kéményellenőrzés sem tudja megelőzni, mert a kátránylerakódás a fűtési szezon előtt – a szokásos kéményseprői ellenőrzésnél – még nem látható, pár hét múlva pedig már a tűzzel szembesülünk.

További kockázati tényezőt jelent a kéménybélelés: az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban; az alumínium cső pedig elolvadhat.

A rendszer jellegű kéményeknek ellenállónak kell lenniük koromégéssel szemben. Ezt az MSZ EN 1443/2003. szabvány szerint jelölik: “O”: koromégéssel szemben nem ellenálló; “G”: koromégéssel szemben ellenálló.

További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak:

– kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása;
– a kémény vakolata hézagos, repedezett;
– éghető anyagú a padló borítása;
– a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve;
– a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve;
– ha a kéményfüst nem tömör, akkor a lineáris hőtágulás miatt meg tud nyílni a falazat.

Láncos tisztítás megrendelése

Tűztér tisztítás

Tűztér rendszeres tisztítása elengedhetetlen a hatékony fűtés és biztonság érdekében.

A szilárd tüzelésű rendszerek esetében nem csak az égéstermék-elvezető tisztítása és karbantartása fontos, hanem a tűztér és a füstjáratoké is. A lerakódott korom és kátrány réteg szigetelő hatása miatt nehezebb a vízrendszer felfűtése. A tiszta kazánnal fát is megspórolhatunk.


Tűztér tisztítás: nettó 5000 Ft bruttó 6350 Ft.

Gépi kémény- és szellőzőtisztítás

Gépi kéménytisztítás, forgófejes gépi meghajtású kefével.

A gépi kéménytisztítás egy forgófejes gépi meghajtású kefével történik a méghatékonyabb égéstermék eltávolítása érdekében.
Időpont kérése

Kérem általános információkért keressen a +36 30 788 4339 telefonszámon!

Személyi adatok
Vizsgálat helyszínének adatai


Megkeresés tárgya